Kestävää liikkumista
Parempaa liikenneympäristöä

Pyörällä perille Hämeenlinnassa

KHSHP:n henkilökunnan käytössä ollut Valpastin Bikeshare -yhteiskäyttöpyöräpalvelu päättyy 15.3.2020. Yhteiskäyttöpyörien käyttö on ollut suhteellisen vähäistä. Lisäksi VR:n ja Hämeenlinnan kaupungin lupaehdoista johtuva pyöräasemien poistaminen rautatieasemalta ja linja-autoasemalta talvikaudeksi hankaloittaa järjestelmän käyttöä ja tuo lisäkustannuksia ylläpitoon.

Kiitos kaikille polkijoille – toivottavasti työmatkalle löytyy jatkossakin kestävä, kätevä ja virkistävä kulkutapa!

 

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin työntekijät saavat käyttää maksuttomasti yhteiskäyttöisiä polkupyöriä työmatkoillaan. Talven 2019/2020 ajan pyöriä saa käyttää 14 vrk maksutta. Näet hinnoittelun sovelluksesta vuokratessasi pyörää.

Pyörät otetaan käyttöön ja palautetaan sairaalan pyöräasemalta (talvikauden aikana linja-autoaseman ja raitatieaseman pyöräasemat eivät ole käytössä). Asemien tarkan sijainnin näet sovelluksesta. Pyörät tunnistat numeroiduista etupaneeleista.

 

Ohjeet pyörän vuokraamiseen 


(Englanninkieliset ohjeet kuvakaappauksineen löydät täältä.)

Sovelluksen käyttöönotto ja rekisteröityminen

 • Lataa älypuhelimeesi maksuton, englanninkielinen Donkey Republic -sovellus Google Play -kaupasta tai Applen App Storesta.
 • Klikkaa karttanäkymässä profiilikuvaketta, valitse “Get started”, sitten “Create account” ja rekisteröidy sovellukseen käyttämällä työsähköpostia. Sähköpostin perusteella tunnistetaan, että sinulla on oikeus käyttää pyöriä. (Huom! Älä valitse maksullista jäsenyyttä “Become a member/Select membership”.)
 • Lisää sovellukseen puhelinnumerosi. Valitse oikea maakoodi ja täytä loput puhelinnumerostasi (ilman ensimmäistä nollaa ja välilyöntejä, esim. +358123456781). Paina “continue”. Saat tekstiviestillä vahvistuskoodin, joka täytetään sovellukseen.
 • Lisää sovellukseen maksutiedot (Visa, Mastercard, American Express).

Ladattuasi sovelluksen rekisteröidy seuraavasti: klikkaa profiilikuvaketta, sitten “get started”, sitten valitse “create account”.

Pyörissä on ketju, jolla pyörän saa lukittua turvallisesti kiinni telineeseen. Varmista, että ketju ei pääse pinnojen väliin polkiessasi (pyöritä ketju esim. satulatangon ympärille).

Pyörän vuokraaminen

 1. Kun haluat vuokrata pyörän, avaa sovellus, valitse pyöräasema ja vuokrattavien pyörien määrä. Paina “Continue”.
 2. Nyt näet vuokrauksen hinnoittelun. Paina “Rent now”.
 3. Valitse, haluatko varkausvakuutuksen. Hyväksy käyttöehdot sekä tietosuojakäytännöt. Paina jälleen “Rent now”. Pyörä on nyt sinulla vuokrattuna ja käyttöaika alkaa kulua. Tähän asti voit edetä myös ennen kuin saavut itse pyöräasemalle.
 4. Tarkista pyöräasemalla, mikä pyörä sinulla on vuokrattuna. Pyörissä on tunnistenumerot etupaneelissa ja takalokasuojassa. Halutessasi voit vaihtaa pyörää painamalla “Switch to another bike”.
 5. Kun olet oikean pyörän kohdalla, vie puhelin lähelle lukkoa ja napsauta sovelluksessa avoimen lukon kuvaa (“Unlock”), niin lukko aukeaa ja ketjun saa irroitettua. Tämä vaatii Bluetooth-yhteyden. Voit lukita ja avata pyörän niin monta kertaa kuin haluat vuokrauksen aikana.
 6. Nauti pyöräilystä!
 7. Palauta pyörä pyöräasemalle (aseman ei tarvitse olla sama kuin mistä otit pyörän käyttöön). Lukitse pyörä ketjun ja runkolukon avulla telineeseen. Lopeta vuokraus sovelluksella painamalla “Return” ja sitten “End rental”. HUOM! Pelkkä pyörän lukitseminen asemalla ei lopeta käyttöä.
 8. Jos pyörä on rikki tai siinä on muuta huomautettavaa, ilmoita siitä lähettämällä tiketti sovelluksen kautta.

 

Jäsenyyskoodia “KHSHP” syksyllä 2018 käyttäneet

Vanhat koodiin “KHSHP” perustuvat jäsenyydet eivät enää ole käytössä. Muutos ei edellytä khshp.fi -päätteisellä sähköpostiosoitteella kirjautuneilta käyttäjiltä toimenpiteitä ja pyörien käyttöä voi jatkaa entiseen tapaan. Jäsenyyden päättymisestä on tullut sähköpostiviesti toukokuun 2019 aikana Donkey Republicita.

 

Ongelmatilanteet

Tässä muutama perusasia, jotka kannattaa tarkistaa, mikäli sinulla on ongelmia esimerkiksi pyörän avaamisessa tai lukitsemisessa:

 • Tarkista että Bluetooth-yhteys on päällä
 • Tarkista, että olet oikean pyörän kohdalla (sama numero kuin sovelluksessa)
 • Vie puhelin aivan kiinni pyörän lukkoon

Jos lukko ei vieläkään toimi:

 • Kokeile Donkey-sovelluksen sulkemista ja uudelleenkäynnistämistä
 • Kokeile Bluetooth-yhteyden sulkemista ja uudelleenkäynnistämistä
 • Kokeile puhelimen sulkemista ja uudelleenkäynnistämistä

Lisää vinkkejä ongelmatilanteisiin löytyy Donkey Republicin sivuilta: https://help.donkey.bike. Jos et löydä sieltäkään vastausta, soita Donkey Republicin asiakaspalveluun +45 89 88 7227 (avoinna su-to klo 10-18 ja pe-la klo 10-20).