Kestävää liikkumista
Parempaa liikenneympäristöä

Pyörällä perille Hyvinkäällä

Valpastin Bikeshare -yhteiskäyttöpyörät ovat HUS Hyvinkään sairaalan, Keusoten ja Konecranesin työntekijöiden käytettävissä 20.7.2020 asti. Sen jälkeen järjestelmä lakkautetaan.

Hyvinkään Konecranesin, HUS:n ja Keusoten työntekijät saavat käyttää maksuttomasti yhteiskäyttöisiä polkupyöriä työmatkoillaan. Pyörien maksuton käyttöaika on enintään 12 tuntia, mutta suosittelemme pitämään pyörää vuokralla vain sen aikaa, kun se on ajossa. Näin pyörät riittävät mahdollisimman monelle käyttäjälle. 12-24 tunnin käyttöaika maksaa 4 € ja sen jälkeen 8 €/lisävuorokausi. Hinnoittelu näkyy sovelluksesta.

Ensisijaisesti pyörät on tarkoitettu rautatieaseman ja oman työpaikan välisten matkojen polkemiseen tai työpäivän aikaisiin matkoihin. Matkan varrella voit toki poiketa vaikkapa kaupassa – muista kuitenkin lukita pyörä pysähdyksen ajaksi. Pyörissä on älylukot, jotka toimivat puhelimeen ladattavalla Donkey Republic -sovelluksella.

Käytössä kolme pyöräasemaa, joista pyörät otetaan käyttöön ja palautetaan käytön loputtua. Alla olevissa kartoissa näet asemien sijainnit (oranssit pallot). Karttanäkymä aukeaa myös Donkey-sovelluksessa.

Hyvinkään rautatieasema (Konecranesille johtavan pyörätien päässä)

Konecranes Hyvinkään vanha pääportti

Hyvinkään sairaala

 

Ohjeet pyörän vuokraamiseen 


(Englanninkieliset ohjeet kuvakaappauksineen löydät täältä.)

Sovelluksen käyttöönotto ja rekisteröityminen

 • Lataa älypuhelimeesi maksuton, englanninkielinen Donkey Republic -sovellus Google Play -kaupasta tai Applen App Storesta.
 • Klikkaa karttanäkymässä profiilikuvaketta, valitse “Get started”, sitten “Create account” ja rekisteröidy sovellukseen käyttämällä työsähköpostia. Sähköpostin perusteella tunnistetaan, että sinulla on oikeus käyttää pyöriä. (Huom! Älä valitse maksullista jäsenyyttä “Become a member/Select membership”.)
 • Lisää sovellukseen puhelinnumerosi. Valitse oikea maakoodi ja täytä loput puhelinnumerostasi (ilman ensimmäistä nollaa ja välilyöntejä, esim. +358123456781). Paina “continue”. Saat tekstiviestillä vahvistuskoodin, joka täytetään sovellukseen.
 • Lisää sovellukseen maksutiedot (Visa, Mastercard, American Express).

Ladattuasi sovelluksen rekisteröidy seuraavasti: klikkaa profiilikuvaketta, sitten “get started”, sitten valitse “create account”.

Pyörissä on ketju, jolla pyörän saa lukittua turvallisesti kiinni telineeseen. Varmista, että ketju ei pääse pinnojen väliin polkiessasi (pyöritä ketju esim. satulatangon ympärille).

Pyörän vuokraaminen

 1. Kun haluat vuokrata pyörän, avaa sovellus, valitse pyöräasema ja vuokrattavien pyörien määrä. Paina “Continue”.
 2. Nyt näet vuokrauksen hinnoittelun. Paina “Rent now”.
 3. Valitse, haluatko varkausvakuutuksen. Hyväksy käyttöehdot sekä tietosuojakäytännöt. Paina jälleen “Rent now”. Pyörä on nyt sinulla vuokrattuna ja käyttöaika alkaa kulua. Tähän asti voit edetä myös ennen kuin saavut itse pyöräasemalle.
 4. Tarkista pyöräasemalla, mikä pyörä sinulla on vuokrattuna. Pyörissä on tunnistenumerot etupaneelissa ja takalokasuojassa. Halutessasi voit vaihtaa pyörää painamalla “Switch to another bike”.
 5. Kun olet oikean pyörän kohdalla, vie puhelin lähelle lukkoa ja napsauta sovelluksessa avoimen lukon kuvaa (“Unlock”), niin lukko aukeaa ja ketjun saa irroitettua. Tämä vaatii Bluetooth-yhteyden. Voit lukita ja avata pyörän niin monta kertaa kuin haluat vuokrauksen aikana.
 6. Nauti pyöräilystä!
 7. Palauta pyörä pyöräasemalle (aseman ei tarvitse olla sama kuin mistä otit pyörän käyttöön). Lukitse pyörä ketjun ja runkolukon avulla telineeseen. Lopeta vuokraus sovelluksella painamalla “Return” ja sitten “End rental”. HUOM! Pelkkä pyörän lukitseminen asemalla ei lopeta käyttöä.
 8. Jos pyörä on rikki tai siinä on muuta huomautettavaa, ilmoita siitä lähettämällä tiketti sovelluksen kautta.

Ongelmatilanteet

Tässä muutama perusasia, jotka kannattaa tarkistaa, mikäli sinulla on ongelmia esimerkiksi pyörän avaamisessa tai lukitsemisessa:

 • Tarkista että Bluetooth-yhteys on päällä
 • Tarkista, että olet oikean pyörän kohdalla (sama numero kuin sovelluksessa)
 • Vie puhelin aivan kiinni pyörän lukkoon

Jos lukko ei vieläkään toimi:

 • Kokeile Donkey-sovelluksen sulkemista ja uudelleenkäynnistämistä
 • Kokeile Bluetooth-yhteyden sulkemista ja uudelleenkäynnistämistä
 • Kokeile puhelimen sulkemista ja uudelleenkäynnistämistä

Lisää vinkkejä ongelmatilanteisiin löytyy Donkey Republicin sivuilta: https://help.donkey.bike. Jos et löydä sieltäkään vastausta, soita Donkey Republicin asiakaspalveluun +45 89 88 7227 (avoinna su-to klo 10-18 ja pe-la klo 10-20).

Konecranes-pyöriä Hyvinkään rautatieaseman pyöräasemalla.

 

 

 

 

 

 

Yhteiskäyttöpyörät tarjoavat Konecranes, HUS ja Keusote yhteistyössä Hyvinkään kaupungin kanssa. Käytännön toteutuksesta vastaa Valpastin Oy.