Projektikuvaukset
Kuvauksia viisaan liikkumisen projekteistamme.
Sähköpyöräily dumppaa diabeteksen, 2019
Vuonna 2019 osallistuimme Dumppaa diabetes! -kokeiluihin, jotka tähtäsivät tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn pysyvien elintapamuutosten kautta. Hankkeessa järjestimme sähköpyöräkokeilut 20 työntekijälle kolmella eri työpaikalla: Kanta-Hämeen keskussairaalassa, Espoon Asunnot Oy:ssä ja Espoon kaupungin Tekniikantien toimipisteellä. Kokeiluihin haki yhteensä 58 työntekijää, joista valittiin mukaan 20. Valinnoissa suosittiin niitä, jotka saavat arjessaan liian vähän liikuntaa ja jotka yleensä kulkevat työmatkansa autolla, mutta joille pyöräily on mahdollinen vaihtoehto.
Sähköpyöräkokeilujen vaikuttavuutta selvitettiin loppukyselyllä, joka tehtiin kuukausi kokeilujen päätyttyä. Noin puolet kokeilijoista sanoi kokeilun päätyttyä kulkevansa pyörällä (tai joukkoliikenteellä) enemmän kuin ennen kokeilua. Sähköpyöräkokeilijoiden kokemuksiin voi tutustua osoitteessa kokeilupyora.fi.
Dumppaa diabetes -kokeilujen päätöstilaisuuden esitys (pdf)
Sähköpyöräkokeilut saivat rahoitusta valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hankkesta. Hankkeen tilaajana oli Motiva Oy.
Asiakkaat: Espoon Asunnot Oy, Espoon kaupunki ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri
Kestävien kulkutapojen edistäminen espoolaisilla työpaikoilla, 2019
Projektin tavoitteena oli tehdä kestäviä liikkumispalveluja paremmin tunnetuiksi ja näkyviksi Espoossa ja saada kestäville kulkutavoille uusia käyttäjiä erityisesti työ- ja työasiamatkoilla. Projektin aikana toteutettiin neljä eri toimenpidettä neljällä espoolaisella työpaikalla: kaupunkipyöräkampanja Microsoft-talolla (Tieto ja Fortum), taittopyöräkokeilut LähiTapiolassa, sähkö- ja taittopyörien koeajotilaisuus Espoon seurakuntayhtymässä ja viisaan liikkumisen info ja alkukartoitus Espoon seurakuntayhtymän avainhenkilöille.
Asiakas: Espoon kaupunki, Traficom (osarahoitus), 2019.
Tervettä menoa: Työpaikan liikkumissuunnitelma Espoon Asunnot Oy:n muuttaessa Isoon Omenaan, 2019
Espoon Asunnot Oy muuttaa Leppävaarasta Isoon Omenaan Matinkylään vuoden 2020 kesällä. Muutto vaikuttaa henkilöstön arkeen sekä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla että työpäivän aikaisilla matkoilla. Nämä muutokset voivat aiheuttaa huolta, mutta samalla muutto tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää vanhoja tottumuksia. Työpaikalla toteutettiin toukokuussa 2019 työmatkakysely, jonka avulla selvitettiin liikkumisen nykytilaa, uuden työpaikan saavutettavuutta sekä valmiuksia vaihtoehtoisten kulkutapojen ja uusien liikkumisen palveluiden käyttöön. Kyselyn tuloksia käsiteltiin työpaikan avainhenkilöiden kanssa työpajassa kesäkuussa. Työn tuloksena Espoon Asunnot Oy saa liikkumissuunnitelman eli toimenpidetaulukon kestävän liikkumisen edistämiseksi erityisesti uudelle toimipaikalle muutettaessa.
Asiakas: Espoon Asunnot Oy
Kestävien kulkutapojen suunnittelun ja valmennuksen konsepti espoolaisille työpaikoille, 2019
Työn tavoitteena oli kehittää ja testata kestävien kulkutapojen liikkumissuunnittelun ja -valmennuksen konseptia espoolaisille työpaikoilla. Kokonaisuuteen sisältyi sekä yrityskohtaista kestävän liikkumisen toimenpiteiden tunnistamista että työntekijöille suunnattua valmennusta kestäviin kulkutapoihin. Hankkeeseen osallistuivat Aalto-yliopistokiinteistöt ACRE, Fortum, LähiTapiola ja Tieto. Kullakin työpaikalla toteutettiin haastatellen työmatkaliikkumisen lähtötilannekartoitus. Kartoituksen ja työpajan pohjalta työpaikoille laadittiin liikkumissuunnitelmat viisaan liikkumisen edistämiseksi.
Työ toteutettiin osana Kestävä Espoo -ohjelman Älykkäät liikkumispalvelut ÄLLI -projektia, jolla edistetään uusien liikkumispalvelujen käyttöönottamista käyttäjien valmentamisella ja kokonaisvaltaisen palvelutarjonnan kehittämisellä. Hanketta rahoittivat Espoon kaupunki, Uudenmaan liitto ja Sitra.
Artikkeli Espoo.fi -sivustolla: Espoon työpaikat tiennäyttäjinä kestävässä liikkumisessa
Asiakas: Espoon kaupunki
Helsinki KYMP goes MaaS: Yhteiskäyttöauto- ja kyydinjakopalveluiden pilotointi Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla, 2018-2019
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala (KYMP) muuttaa kesällä 2020 uuteen Kaupunkiympäristötaloon Kalasatamaan. Muutolla on merkittäviä vaikutuksia noin 1 500 KYMP:in työntekijän päivittäiseen liikkumiseen. Tämä työ oli osa prosessia, jonka tavoitteena etsiä uusia työssä liikkumisen käytäntöjä. Aikaisemmin vuonna 2018 tehtiin työssä liikkumisen alkukartoitus ja loka-marraskuussa järjestettiin sähköpyöräkokeilut henkilöstölle.
Joulukuussa 2018 käynnistyi niin sanottu MaaS-pilotti, jossa halukkaat pääsivät testaamaan kahta yhteiskäyttöautopalvelua (24 Rent ja Go now!) sekä kyydinjakopalvelua (Kyyti). Pilottiin haki yhteensä 29 henkilöä. Pilotista saatujen kokemusten ja palautteiden pohjalta laadittiin suositukset seuraavaan vaiheeseen, jossa käynnistetään KYMP:ille sopivien liikkumisen palveluiden kilpailuttaminen ja käyttöönotto koko toimialan mittakaavassa.
Asiakas: Helsingin kaupunki
Tervettä menoa: Työpaikan liikkumissuunnittelun avulla kohti MaaS-palveluiden käyttöönottoa Espoon kaupungin henkilöstön keskuudessa, 2018
Espoon keskuksesta siirtyi noin 700 henkilöä Otaniemeen 2018–2019 vuodenvaihteessa. Muuton aiheuttamat muutokset sekä kodin ja työpaikan välisiin matkoihin että työpäivän aikaiseen liikkumiseen herättivät huolta henkilöstössä.
Valpastin Oy toteutti marraskuussa 2018 työmatkakyselyn uuteen toimipaikkaan muuttaville työntekijöille. Kyselyn tuloksia käsiteltiin työssä liikkumisen avainhenkilöille järjestetyssä työpajassa. Työpajatyöskentelyn pohjalta laadittiin liikkumissuunnitelma, jonka tuella joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä parannetaan suunnitelmallisesti. Liikkumissuunnitelman pohjalta päätettiin käynnistää erilaisia uusia liikkumispalveluja, joilla parannetaan Espoon keskuksen ja Otaniemen välistä liikenneyhteyttä.
Artikkeli Fiksusti töihin -Sivuilla: Espoon kaupungin toimitilojen siirto kannusti kestävään työmatkaliikkumiseen
Asiakas: Espoon kaupunki
Pyöräilyn edistämisohjelma Lohjalle, 2018
Lohjan kaupungille laadittiin pyöräilyn edistämisohjelma, jonka Lohjan kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 3/2019. Ohjelman teemat ovat: 1) pyöräilyn infran parantaminen, 2) pyöräilyn lisääminen arkimatkoilla, 3) harrastepyöräilyn edistäminen – keskuksissa, maanteillä ja maastossa ja 4) pyörämatkailu.
Tutustu pyöräilyn edistämisohjelmaan: Lohjasta Suomen paras pyöräilykaupunki.
Asiakas: Lohjan kaupunki, Traficom (osarahoitus), 2018
Pyörällä perille Hyvinkäällä, 2018
Konecranesin työntekijät voivat käyttää maksuttomasti Valpastin Bikeshare
-yhteiskäyttöpyöriä Hyvinkään rautatieaseman ja työpaikkansa välisillä matkoilla. Toiminta aloitettiin Konecranesin ja Hyvinkään kaupungin kustantamalla kolmen kuukauden kokeilulla syksyllä 2018. Kokeilusta saatiin niin hyvää palautetta, että Konecranes päätti jatkaa pyörien tarjoamista työntekijöilleen toistaiseksi. Pyörissä on älylukot, jotka toimivat puhelimeen ladattavalla Donkey Republic -sovelluksella. Kyseessä on suljettu järjestelmä, joten pyörät tai pyöräasemat eivät näy sovelluksessa muille kuin Konecranesin työntekijöille. Tavoitteena on erityisesti parantaa yhteyksiä junalta työpaikalle.
”Tämä on paras uudistus pitkään aikaan! Ehdottomasti pyörät myös talvikaudelle käyttöön!”
”Mielestäni aivan mahtava idea ja juuri sellaista aktiivisuutta työnantajalta, mitä itse arvostan.”
Asiakas: Konecranes ja Hyvinkään kaupunki
Sähköpyöräkokeilut Ilmarisella, 2018
Ilmarisen Ruoholahden toimipisteellä järjestettiin sähköpyöräkokeilut syys-lokakuussa 2018. Kuusi kokeilijaa sai käyttöönsä sähköpyörän kahdeksi viikoksi. Kokeilijoiden blogikirjoituksia löytyy täältä. Loppukyselyn perusteella kokeiluilla ei ollut vaikutuksia käytäntöön, mutta asenne sähköpyöräilyä kohtaan muuttui positiivisemmaksi.
“Pyöräily sähköpyörällä oli kivaa ja helppoa. Ajatus oman sähköpyörän hankkimisesta on jäänyt muhimaan mieleen.”
“Nyt kuitenkin ehkä vielä enemmän kiinnitän huomiota siihen, mistä saan sen arkiliikunnan jos en työmatkapyöräilystä. Tietoisuus siis lisääntyi.”
Asiakas: Ilmarinen
Konecranesin työntekijät voivat käyttää maksuttomasti Valpastin Bikeshare -yhteiskäyttöpyöriä Hyvinkään rautatieaseman ja työpaikkansa välisillä matkoilla. Toiminta aloitettiin Konecranesin ja Hyvinkään kaupungin kustantamalla kolmen kuukauden kokeilulla syksyllä 2018. Kokeilusta saatiin niin hyvää palautetta, että Konecranes päätti jatkaa pyörien tarjoamista työntekijöilleen toistaiseksi. Pyörissä on älylukot, jotka toimivat puhelimeen ladattavalla Donkey Republic -sovelluksella. Kyseessä on suljettu järjestelmä, joten pyörät tai pyöräasemat eivät näy sovelluksessa muille kuin Konecranesin työntekijöille. Tavoitteena on erityisesti parantaa yhteyksiä junalta työpaikalle.
”Tämä on paras uudistus pitkään aikaan! Ehdottomasti pyörät myös talvikaudelle käyttöön!”
”Mielestäni aivan mahtava idea ja juuri sellaista aktiivisuutta työnantajalta, mitä itse arvostan.”
Asiakas: Konecranes ja Hyvinkään kaupunki
Sähköpyöräkokeilut Ilmarisella, 2018
Ilmarisen Ruoholahden toimipisteellä järjestettiin sähköpyöräkokeilut syys-lokakuussa 2018. Kuusi kokeilijaa sai käyttöönsä sähköpyörän kahdeksi viikoksi. Kokeilijoiden blogikirjoituksia löytyy täältä. Loppukyselyn perusteella kokeiluilla ei ollut vaikutuksia käytäntöön, mutta asenne sähköpyöräilyä kohtaan muuttui positiivisemmaksi.
“Pyöräily sähköpyörällä oli kivaa ja helppoa. Ajatus oman sähköpyörän hankkimisesta on jäänyt muhimaan mieleen.”
“Nyt kuitenkin ehkä vielä enemmän kiinnitän huomiota siihen, mistä saan sen arkiliikunnan jos en työmatkapyöräilystä. Tietoisuus siis lisääntyi.”
Asiakas: Ilmarinen
Tervettä menoa Kanta-Hämeen keskussairaalaan, 2018
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä (KHSHP) pysäköinti herättää keskustelua: henkilöstö kokee, että pysäköintiä ei ole riittävästi ja riittävän lähellä sisäänkäyntiä. Lisäksi sairaanhoitopiirissä on käynnissä uuden Kantasairaalan suunnittelu. Uuden sairaalarakennuksen käyttöönoton myötä henkilöstön pysäköinti muuttuu todennäköisesti maksulliseksi.
Muutokseen valmistautumiseksi henkilöstölle toteutettiin työmatkakysely, jonka tuloksia käsiteltiin sairaanhoitopiirin laajennetussa johtoryhmässä sekä työpajassa yhdessä työpaikan avainhenkilöiden kanssa. Työn pohjalta laadittiin liikkumissuunnitelma, jonka avulla joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä parannetaan suunnitelmallisesti. Sairaanhoitopiirin johtoryhmä hyväksyi liikkumissuunnitelman lokakuussa 2018. Syksyllä 2018 toteutettiin työntekijöille maksuton yhteiskäyttöpyöräkokeilu ja vuodenvaihteessa otettiin käyttöön työsuhdematkalippuetu.
“Kysymys on sekä terveydellisistä että ilmastopoliittisista kysymyksistä, ja me haluamme olla työnantaja, joka kannustaa henkilöstöään kestäviin tulevaisuuden ratkaisuihin“, kertoo KHSHP:n henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua.
“Jokaisen meistä on ymmärrettävä, että yksityisautoilu ei ole se ratkaisu, jonka käyttöä jatkossa merkittävästi tuettaisiin”, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.
Asiakas: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri
Polkien Porissa – yhteiskäyttöisiä pyöriä Porin kesään, 2018
Poriin pystytettiin vuoden 2018 kesätapahtumien ajaksi polkupyörien pop up -pyöränvuokrausjärjestelmä. Donkey Republic -puhelinsovelluksella käytettäviä pyöriä sai vuokrata ympäri vuorokauden kolmelta eri pyöränvuokrausasemalta: matkakeskuksesta, Kauppatorin kulmalta ja Asuntomessujen portilta. Pyöriä oli yhteensä 30 ja ne oli tarkoitettu erityisesti lyhytaikaiseen käyttöön pientä maksua vastaan.
“Olemme positiivisesti yllättyneitä pyörien suuresta suosiosta ja käyttäjiltä saamastamme erittäin hyvästä palautteesta”, iloitsevat Porin kaupungin liikenneinsinööri Sanna Välimäki ja Valpastin Oy:n toimitusjohtaja Mari Päätalo.
Hankkeessa testattiin myös pyörien vertaisvuokrauspalvelua. Zygä.fi-palvelussa porilaiset voivat vuokrata omia pyöriään tapahtumavieraille. Pyörän luovutuksesta, palautuksesta ja muista käytännön asioista sopivat pyörän omistaja ja vuokraaja yhdessä.
Vuokrapyörät ovat osa Porin kaupungin ja Sitran yhteishanketta, jonka tavoitteena on vähentää tapahtumien aikaisen liikenteen haittavaikutuksia.
Asiakas: Porin kaupunki
Kaupunkiympäristön työssä liikkumisen alkukartoitus, 2018
Työssä kartoitettiin Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan nykyiset työ- ja työasiamatkustamisen tavat, ohjeistukset, käytännöt ja kustannukset sekä selvitettiin henkilöstön tarpeita ja vaateita työmatkakyselyn avulla. Toimialan palvelut muuttavat parin vuoden päästä yhteisen katon alle Kalasatamaan. Uuden Kaupunkiympäristötalon yhteyteen on tulossa vain 75 autopaikkaa, jotka täyttyvät käytännössä työpaikan yhteiskäyttöisistä autoista. Näin ollen omien autojen käytön ja pysäköinnin käytäntöihin on väistämättä tulossa isoja muutoksia.
Työmatkakyselyn vastausten perusteella muodostettiin käyttäjäprofiileja, jotka kuvaavat erilaisia liikkumistapoja työ- ja työasiamatkoilla. Profiileja on tarkoitus hyödyntää syksylle 2018 suunnitelluissa kokeiluissa. Lisäksi toimialan avainhenkilöille järjestettiin työpaja, jossa paneuduttiin oman auton käyttöön ja pysäköintiin liittyviin ydinkysymyksiin.
Asiakas: Helsingin kaupunki
Hyvinkään Kokeilupyörä 2.0 -hanke, 2017
Hyvinkäällä haluttiin lisätä kaupungin työntekijöiden arkimatkojen pyöräilyä ja testata, miten yhteiskäyttöiset pyörät toimivat kaupungin yksiköiden työasiointimatkoilla. Kokeiluissa oli mukana tavallinen polkupyörä, sähköpyörä, sähköavusteinen tavarapyörä ja taittopyörä. Yhteiskäyttöisiä virkapyöriä kokeiltiin mm. kotihoidon yksikössä ja Sveitsin lukiossa.
Sveitsin lukion matematiikan opettaja Tapio Hansson tykästyi sähköpyörään: “Kuljen Hyvinkäälle Riihimäeltä, joten fillarista oli etua kahden lukion välillä kulkemiseen, tulen sitten junalla tai autolla. Matka on sopivan mittainen ja tieverkoston rakenteesta johtuen fillari on autoa nopeampi tapa kulkea lukioiden välillä. ”
Lue lisää kokeilijoiden kokemuksista Liikkuva Hyvinkää -blogissa.
Asiakas: Hyvinkään kaupunki
Viisaan liikkumisen kokeilut Elisan henkilöstölle, 2017
Elisan Pasilan toimipaikka osallistui viisaan liikkumisen kokeiluihin, joissa 12 elisalaista pääsi testaamaan työmatkan taittamista itselleen uudella tavalla. Osa kokeili työmatkoillaan kahden viikon ajan joukkoliikennettä, osa sähköpyörää ja osa taittopyörän ja joukkoliikenteen yhdistelmää.
Kahdeksan kymmenestä palautekyselyyn vastanneesta Elisan kokeilijasta sanoi kulkutapojensa muuttuneen selvästi tai jonkin verran kokeilujen myötä. Hiljattain pääkaupunkiseudulle muuttanut Marko Pesonen sai kokeilusta pontta tutustua kodin ja työpaikan välisiin joukkoliikenneyhteyksiin ja totesi ne erittäin toimiviksi: ”Kertaakaan en ole töissä käynyt autolla kokeilun aikana, enkä sen jälkeen.”
Joukkoliikennekokeiluihin saatiin HSL:n tukea.
Lue lisää Tervettä menoa -toimintamallin toteutuksesta Elisalla.
Asiakas: Elisa Oyj

Työpajoissa pohdittiin, miten työmatkaliikkumiseen voidaan kannustaa taloudellisin keinoin.
Liikkumissuunnittelun hyödyt euroina -hanke, 2017
Hankkeeseen osallistui kaksi työpaikkaa: Elisa Oyj ja Kangasalan kunta. Työpaikoilla tehtiin työmatkakyselyt ja liikkumissuunnitelmat, joiden pohjalta laskettiin erilaisten liikkumisen ohjauksen toimenpiteiden euromääräisiä hyötyjä työnantajalle. Hanke on osa Työpaikkojen liikkumisen ohjauksen T&K -hankekokonaisuutta, jota rahoittavat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Liikennevirasto, Sitra ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelma.
Hankeraportti (pdf, 5 MB)
Tiivistelmä hankkeesta (pdf, 437 KB)
”Hanke osoittaa, että kulkutapamuotojen muutos kannattaa. Esiin tulleet toimenpide-ehdotukset ovat toteutettavissa kohtuullisen pienin panoksin verrattuna saavutettaviin hyötyihin.” Oskari Auvinen, Kangasalan kunnanjohtaja
”Saadut tulokset osoittavat, että viisas työmatkaliikkuminen tuo säästöjä, parantaa työhyvinvointia sekä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Kannattaa siis rohkeasti pohtia ja haastaa vanhoja toimintamalleja.” Minna Kröger, Elisa Oyj:n yritysvastuujohtaja
Asiakkaat: Elisa Oyj, Kangasalan kunta, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Liikennevirasto
Vesilahden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma, 2017
Vesilahden kunnalle laadittiin kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman vuosille 2018–2030. Ohjelmassa on neljä teemaa, jotka ovat hyvinvointi ja terveys, koulumatkojen terveellisyys ja turvallisuus, kulttuuri ja matkailu sekä infra. Hyvinvointi ja terveys on tärkein teema, sillä kävely ja pyöräily ovat lähes kaikkien saavutettavissa olevia liikuntamuotoja ja liikunnan hyödyt terveydelle ovat kiistattomat. Ohjelma on kunnanvaltuuston hyväksymä ja tukee luontevasti kuntastrategian toteuttamista. Tutustu e-julkaisuun.
Asiakas: Vesilahden kunta, Liikennevirasto (osarahoitus)

Maarit Leinonen tutustuu aktiivisuusrannekkeeseen Liikuttava työmatka -kilpailun starttitilaisuudessa.
Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille, 2017
Työmatkaliikkumisen aktivointihankkeessa oli mukana kaksi Hinku-kuntaa: Lappeenranta ja Loimaa. Molemmista kunnista kohdetyöpaikoiksi valittiin kuntaorganisaatiot. Hankkeen tavoitteena oli lisätä kävelyä ja pyöräilyä työ- ja työasiointimatkoilla. Huomiota kiinnitettiin erityisesti henkilöstön terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen lisäämällä työmatkaliikuntaa.
Kaupungeissa toteutettiin liikkumiskyselyt ja laadittiin liikkumissuunnitelmat. Lisäksi järjestettiin henkilöstöinfoja ja -kampanjoita. Esimerkiksi Lappeenrannan kaupungin työntekijöille järjestettiin Liikuttava työmatka -kilpailu, jossa kukin osallistuva joukkue kierrätti neljän viikon ajan aktiivisuusranneketta joukkueen jäseneltä toiselle viestikapulan tavoin. Pisteitä jaettiin joukkueille sen mukaan, kuinka aktiivisesti rannekkeen käyttäjät liikkuivat. Kilpailu sai suuren suosion ja enemmistö osallistujista sanoi, että he ovat liikkuneet aiempaa enemmän kilpailun päätyttyä. Tutustu hankkeen raporttiin.
Asiakkaat: Lappeenrannan kaupunki, Loimaan kaupunki ja Liikennevirasto (osarahoitus)
Valpastin Bike Share Pop up -pyörävuokraamo, Kotkan pilotti, 2017
Kotkan linja-autoasemalle pystytettiin Meripäivien ja Tall Ships Races -tapahtumien ajaksi Valpastin Bike Share -pyöränvuokrauspiste. Pop up -pyörävuokraamo palveli tapahtuman aikana klo 10–18 ja halutessaan pyörän pystyi varaamaan etukäteen osoitteesta www.valpastin.fi/bikeshare. Palvelu mahdollisti tapahtumavieraille joukkoliikenteen ja pyöräilyn saumattoman yhdistämisen. Valpastin Bike Share -pyörävuokrauksen yhteys- ja hintatiedot oli integroitu Perille.fi -reittipalveluun, joten ne näkyivät osana matkaketjua tapahtumapaikalle. Tutustu pilotissa saatuihiin kokemuksiin tästä.
Käyttäjien palautetta:
”Aivan mahtava juttu!”
”Tämä oli paljon hauskempaa kuin taksi.”
Pyörällä Perille -konsepti syntyi Kotkan kaupungin, Sitran ja Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy maaliskuussa 2017 järjestämän kilpailun pohjalta.

Nokian Kalle Luukkanen havaitsi, että sähköpyörällä pystyy hoitamaan puhelut hengästymättä. Kuva: Aleksi Luukkanen.
HSL Viisaan liikkumisen palvelumallihanke, 2017
Helsingin seudun liikenne HSL kehitti hankkeessa viisaan liikkumisen markkinapaikkaa sekä palvelu- ja tuotekokeilujen toimintamallia, jonka avulla erilaisia liikkumisen palveluja tarjotaan työnantajille. Valpastin Oy vastasi viisaan liikkumisen kokeilijoiden rekrytoinnista ja kokeilujen organisoinnista hankkeeseen osallistuvilla työpaikoilla (Keva ja Nokia).
Kahden viikon kokeilujaksoihin osallistui yhteensä 22 kokeilijaa, jotka testasivat tavallisia pyöriä, sähköpyöriä ja taittopyöriä sekä joukkoliikennettä. 63 % palautekyselyyn vastanneista kokeilijoista muutti kulkutapaansa vähintään jonkin verran. Muillakin kynnys joukkoliikenteen tai polkupyörän käyttöön aleni.
“Koin matkat niin nautinnollisina, että ostin kokeilun jälkeen testaamani sähköpyörän.” Sähköpyöräkokeilija Kevasta.
Asiakas: Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL

Työnantajat ovat tärkeässä roolissa viisaan liikkumisen edistämisessä.
Liikkumisenohjauksen työpaikkayhteistyö: Tampereen kaupungin työpaikkavierailut, 2016
Tampereen kaupunki halusi havahduttaa tamperelaisia työpaikkoja viisaan liikkumisen edistämiseen. Valpastin Oy organisoi tapaamiset kuuteen tamperelaiseen työpaikkaan joulukuussa 2016. Tapaamisissa oli mukana Tampereen kaupungin edustaja.
Asiakas: Tampereen kaupunki
HSL Viisaan liikkumisen kokeilut -hanke, 2016
Projektissa tehtiin liikkumiskysely ja -suunnitelma neljälle HSL-alueen työpaikalle (SOK, Finlayson, Innofactor ja Kantar TNS). Lisäksi työpaikoilta rekrytoitiin autoilijoita kokeilemaan pyöräilyä, joukkoliikennettä tai niiden yhdistelmää työmatkallaan. Uudenlaista työmatkaa testanneista 19 kokeilijasta 14 muutti kulkutapaansa vähintään jonkin verran. Muillakin kynnys joukkoliikenteen tai polkupyörän käyttöön aleni. Kokeilijoiden kokemuksia jaettiin mm. HSL:n blogissa.
“Viisaan liikkumisen hankkeen myötä pystyimme toteuttamaan henkilöstön toiveita aktiivisemman työmatkaliikkumisen tukemiseksi. Muutokset on otettu ilolla vastaan ja työhyvinvointi on lisääntynyt.” Heidi Partanen, SOK:n henkilöstön kehittämispäällikkö
Asiakas: Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL
Hyvinkään kokeilupyörähanke, 2016
Hankkeessa hyvinkääläiset saivat hakea kokeilemaan sähkö- tai taittopyörää. Sadasta hakijasta valittiin kahdeksan kokeilijaa, jotka pääsivät testaamaan uudenlaista kulkutapaa arjessaan. Hankkeen tavoitteena oli lisätä ns. erikoispyörien näkyvyyttä Hyvinkäällä. Tavoitteessa onnistututtiin hyvin: Liikkuva Hyvinkää -blogia käytiin lukemassa hankkeen aikana 5 393 kertaa, mikä oli moninkertainen määrä blogin historiaan nähden. Lisäksi yksi kokeilijoista, Ylen toimittaja Pekka Mommo kirjoitti hankkeesta Ylen verkkosivuille Kansakuntien velttous maksaa maltaita -jutun, joka oli laajasti luettu ja levisi hyvin myös sosiaalisessa mediassa.
Asiakas: Hyvinkään kaupunki
Sipoon kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma, 2016
Sipoon kunnalle laadittiin kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma (program för främjande av gång och cycling). Työssä määriteltiin kävelyn ja pyöräilyn edistämisellä saavutettavat hyödyt Sipoossa, asetettiin tavoitteet ja määritettiin toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt laskettiin euroina maailman terveysjärjestön WHO:n laatiman HEAT-laskelmamenetelmän avulla. Edistämisohjelman tekoon osallistui kunnan eri hallintokuntien edustajia. Edistämisohjelma taitettiin laadukkaasti ja siitä laadittiin esitys.
Asiakas: Sipoon kunta, Liikennevirasto (osarahoitus)
Pyöräilyn esteiden purkaminen sähköavusteisilla ja tavarankuljetuspyörillä, 2015
Hanke oli osa valtakunnallista kävelyn ja pyöräilyn tutkimus- ja kehityshanketta. Tavoitteena oli löytää keinoja, joilla voidaan lisätä arkimatkojen kävelyä ja pyöräilyä. Erityisesti haluttiin selvittää, missä tilanteissa sähkö- ja tavarankuljetuspyörillä on mahdollista korvata automatkoja. Yli 50 kangasalalaista haki mukaan kokeiluun. Valitut 7 kokeilijaa saivat testata sähkö- ja tavarankuljetuspyöriä omassa arjessaan noin kuukauden ajan. Hanke lisäsi selvästi sähkö- ja tavarankuljetuspyörien tunnettuutta Kangasalla ja vahvisti käsitystä kokeilukulttuurin tärkeydestä. Hankkeen yhteydessä perustettiin Kokeilupyora.fi -sivusto.
Tutustu hankkeen tuloksiin.
Asiakkaat: KKI-ohjelma, Kangasalan kunta, Liikennevirasto
Kokkolan pyöräilymyönteisin työpaikka -kilpailu, 2015
Kokkolan kaupungin pyöräilykaupunkiohjelmassa nostettiin työpaikkojen merkitys arkimatkojen kulkuvalinnassa. Siksi kaupungin pyöräilytyöryhmä päätti vuonna 2015 järjestää Pyöräilymyönteisin työpaikka -kilpailun, jonka tarkoituksena on aktivoida työnantajia pyöräilyn edistämiseen. Kilpailun yhteydessä auditoitiin kolmen työpaikan pyöräilyolosuhteet. Voittajaksi valittiin Ab A. Häggblom Oy, jossa erityisesti johdon sitoutuminen oli esimerkillistä. Palkinnot ojensi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jutta Urpilainen osana Kokkola-päivän juhlallisuuksia.
Asiakas: Kokkolan kaupunki
Oikeus liikkua omin jaloin – Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Kangasalla, 2014
Kangasalan kunnanhallitus hyväksyi kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman kokouksessaan 2.6.2014. Ohjelmassa on 10 toimenpidekokonaisuutta, joiden avulla ohjelma jalkautetaan Kangasalla. Liikkumisen ohjausta on toteutettu erilaisten kampanjoiden ja tapahtumien avulla muun muassa työpaikoilla ja päiväkodeissa.
Asiakas: Kangasalan kunta
Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän hankesuunnitelman päivittäminen, 2014
Laadittiin Helsingin kaupunkipyörä-järjestelmän hankesuunnitelma, jonka perusteella Helsingin kaupunkipyörä-järjestelmä eteni kaupungin päätöksentekoon. Hankkeessa kuvattiin kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamisen periaatteet, arvoitiin hyödyt ja laskettiin kustannukset sekä arvioitiin rahoitusjärjestelmää.
Asiakas: Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL